Σύνδεση

Πώς να φροντίσετε τους φακούς επαφής

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 3/5/2023. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Η φροντίδα των φακών επαφής είναι γρήγορη και εύκολη, καθώς και εξαιρετικά σημαντική για την υγεία των ματιών. Μάθετε πώς να φροντίζετε τους φακούς επαφής ώστε να παραμένετε άνετοι και να μειώνετε τον κίνδυνο ερεθισμού και μόλυνσης των ματιών σας. Για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε σε θέματα οφθαλμικής περίθαλψης, οι ειδικοί μας δημιούργησαν έναν οδηγό με μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα των φακών επαφής.

Ρίξτε μια ματιά σε μια βασική ρουτίνα φροντίδας των φακών, μάθετε για τα πιο συνηθισμένα διαλύματα φακών επαφής και τους σκοπούς τους, και διαβάστε παρακάτω για μερικά θετικά και αρνητικά στοιχεία για τη σωστή φροντίδα τους!

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε τους φακούς επαφής σας;

χρήστης που εφαρμόζει φακό επαφής με το δάχτυλο

Ο τακτικός καθαρισμός των φακών επαφής σας αποτελεί βασικό μέρος της διατήρησης της καλής υγείας των ματιών. Χωρίς μια σωστή ρουτίνα καθαρισμού και αποθήκευσης, βακτήρια και άλλα υπολείμματα μπορούν να συσσωρευτούν στην επιφάνεια του φακού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των ματιών, ερυθρότητα, θολή όραση, ακόμη και σε σοβαρές λοιμώξεις. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να μην βλέπετε καθαρά με τους φακούς σας, αλλά η συντήρηση τους είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε την όραση σας σε καλή κατάσταση.

Σε περίπτωση που δεν φοράτε ημερήσιους φακούς, το υγρό καθαρισμού είναι απαραίτητο μέρος της φροντίδας των φακών επαφής. Να θυμάστε ότι η σωστή ρουτίνα και το σωστό διάλυμα διαφέρουν από χρήστη σε χρήστη. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε τον οφθαλμίατρό σας και τις οδηγίες του κατασκευαστή των φακών για να καταλάβετε τον κατάλληλο τρόπο καθαρισμού τους.

Πώς να καθαρίζετε και να αποθηκεύετε τους φακούς επαφής σας

πλύσιμο χεριών με σαπούνι στη βρύση του νεροχύτη

Είναι απαραίτητο να έχετε το κατάλληλο διάλυμα ώστε να φροντίζετε σωστά τους φακούς σας. Όταν έχετε αμφιβολίες, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τη σωστή κατεύθυνση. Ακολουθήστε αυτά τα πέντε βασικά βήματα για τον καθαρισμό των φακών σας:

  1. Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας – Πάντα να πλένετε και να στεγνώνετε τα χέρια σας πριν αφαιρέσετε τους φακούς σας. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς και των βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή μόλυνση.
  2. Γεμίστε τη θήκη των φακών με διάλυμα – Χρησιμοποιήστε φρέσκο διάλυμα φακών επαφής κάθε φορά που τους αφαιρείτε. Ποτέ μην επαναχρησιμοποιείτε παλιό διάλυμα και μην αναμιγνύετε παλιό διάλυμα με φρέσκο.
  3. Αφαιρέστε τον έναν φακό και καθαρίστε τονΑφαιρέστε τον φακό επαφής σας και τοποθετήστε τον στην παλάμη του χεριού σας. Επικαλύψτε τον φακό με μερικές σταγόνες διαλύματος και τρίψτε τον απαλά ανάμεσα στην παλάμη και το δάχτυλό σας για να καθαρίσετε την επιφάνεια του.
  4. Ξεπλύνετε τον φακό άλλη μια φορά και αποθηκεύστε τον – Ξεπλύνετε τον φακό με περισσότερο διάλυμα και τοποθετήστε τον στη θήκη προς αποθήκευση.
  5. Επαναλάβετε για το άλλο μάτι – Αφαιρέστε τον δεύτερο φακό σας και καθαρίστε τον σύμφωνα με τα βήματα τρία και τέσσερα. 

Χρήσιμη συμβουλή: Τα βήματα καθαρισμού είναι διαφορετικά όταν χρησιμοποιείται διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Να θυμάστε ότι η φροντίδα στους φακούς επαφής δεν αφορά μόνο αυτούς. Φροντίστε να καθαρίζετε σωστά και τη θήκη τους. Χρησιμοποιείτε μόνο διάλυμα φακών επαφής για τον καθαρισμό της θήκης και ποτέ νερό, καθώς μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή βακτήρια και παθογόνα.

Δείτε αυτό το σύντομο βίντεο σχετικά με την αφαίρεση των φακών επαφής παρακάτω για να δείτε πώς γίνεται.

Θετικά και αρνητικά στοιχεία για τη φροντίδα των φακών επαφής

Θετικά

  • Ακολουθείτε μια ρουτίνα
  • Να πλένετε και να στεγνώνετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τους φακούς επαφής
  • Χρησιμοποιείτε φρέσκο διάλυμα φακών επαφής κάθε φορά που τους αφαιρείτε
  • Αφαιρέστε τους φακούς επαφής πριν από το μπάνιο ή το κολύμπι
  • Ακολουθήστε τις υποδείξεις του κατασκευαστή των φακών επαφής και του οφθαλμίατρου
  • Να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να ελέγχετε την όρασή σας και να παρακολουθείτε για τυχόν διαταραχές

Αρνητικά

  • Μην φοράτε φακούς επαφής μετά τη συνιστώμενη περίοδο χρήσης τους
  • Μην χρησιμοποιείτε διάλυμα φακών επαφής μετά την ημερομηνία λήξης του
  • Μην χρησιμοποιείτε νερό ή σάλιο για τον καθαρισμό των φακών
  • Μην φοράτε φακούς επαφής εάν τα μάτια σας ερεθίζονται, πονάνε ή θολώνει η όραση
  • Μην αποθηκεύετε τους φακούς επαφής σε ακραίες συνθήκες ζέστης ή κρύου

Θέλετε να φροντίσετε τους φακούς επαφής σας;

Ανακαλύψτε σήμερα τα διαλύματα πολλαπλών χρήσεων, υπεροξειδίου του υδρογόνου και φυσιολογικού ορού.

Αγοράστε υγρό καθαρισμού

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες διαλυμάτων φακών επαφής;

θήκη φακών επαφής με διάλυμα στο χέρι

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες υγρών καθαρισμού για φακούς επαφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους περισσότερους μαλακούς ή άκαμπτους αεριοδιαπερατούς φακούς επαφής. Φυσικά, είναι καλή ιδέα να ακολουθείτε τις συμβουλές του οφθαλμίατρου σας, καθώς αυτός θα γνωρίζει ποιο διάλυμα ή υγρό καθαρισμού να χρησιμοποιήσετε με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Τα κυριότερα διαλύματα είναι τα εξής:

  • Τα διαλύματα για όλες τις χρήσεις χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την αποθήκευση των φακών. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα από διαθέσιμα υγρά καθαρισμού που απευθύνονται σε περιπτώσεις όπως τα ξηρά ή ευαίσθητα μάτια και όχι μόνο. Τα διαλύματα πολλαπλών χρήσεων είναι μια βολική λύση για τον καθαρισμό μηνιαίων, δεκαπενθήμερων ή φακών συνεχούς χρήσης.
  • Τα διαλύματα υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι ισχυρά υγρά καθαρισμού και απολύμανσης που συνήθως ενδείκνυνται για ευαίσθητα μάτια. Το διάλυμα πρέπει να περάσει από ένα στάδιο εξουδετέρωσης πριν οι φακοί έρθουν σε επαφή με τα μάτια. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια σε σχέση με τα διαλύματα πολλαπλών χρήσεων. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή όταν χρησιμοποιείτε διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου.
  • Τα αλατούχα διαλύματα είναι ισορροπημένα διαλύματα που χρησιμοποιούνται για το τελικό ξέπλυμα των φακών πριν από την τοποθέτησή τους στα μάτια σας. Τα αλατούχα διαλύματα δεν είναι ίδια με τα διαλύματα για όλες τις χρήσεις, καθώς δεν περιέχουν καθαριστικές ή απολυμαντικές ιδιότητες. Τα αλατούχα διαλύματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη θέση ενός κανονικού διαλύματος.

Ποιοι φακοί επαφής πρέπει να καθαρίζονται;

Όλοι οι φακοί επαφής που χρησιμοποιούνται ξανά πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά την αφαίρεσή τους από τα μάτια σας. Οι ημερήσιοι φακοί αποτελούν εξαίρεση και πρέπει να πετιούνται αμέσως μετά από μία χρήση. Οι ημερήσιοι φακοί είναι μια εξαιρετική επιλογή αν αναρωτιέστε πώς να χρησιμοποιείτε φακούς επαφής χωρίς διάλυμα.

Εκτός από τον καθαρισμό, υπάρχουν και άλλες διαφορές μεταξύ μηνιαίων και ημερήσιων φακών που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας προτείνει τους φακούς που ταιριάζουν στα μάτια σας και στον τρόπο ζωής σας.

Συχνές ερωτήσεις

Τι μπορώ να κάνω αν δεν έχω διάλυμα φακών επαφής;

Εάν δεν έχετε διαθέσιμο διάλυμα, η αφαίρεση και η απόρριψη των φακών είναι ασφαλέστερη από τη χρήση πρόχειρων εναλλακτικών λύσεων, όπως το νερό ή τα σπιτικά αλατούχα διαλύματα. Επιλέγετε πάντα διαλύματα πολλαπλών χρήσεων ή υπεροξειδικά διαλύματα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τη φύλαξη των φακών επαφής.

Έχετε μαζί τα γυαλιά σας ή ένα ζευγάρι εφεδρικούς φακούς σε περίπτωση που βρεθείτε χωρίς διάλυμα. Εάν έχετε κουραστεί να χρησιμοποιείτε διαλύματα, οι ημερήσιοι φακοί επαφής μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή την επιλογή.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το διάλυμα στη θήκη των φακών μου;

Εάν φοράτε φακούς επαφής που απαιτούν καθημερινή αφαίρεση και αποθήκευση, να αλλάζετε καθημερινά το διάλυμα στη θήκη των φακών σας για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Πάντα να πετάτε το μεταχειρισμένο διάλυμα και να χρησιμοποιείτε φρέσκο για να διασφαλίζετε τις καλύτερες δυνατές ιδιότητες απολύμανσης και καθαρισμού.

Σκοπεύετε να αποθηκεύσετε τους φακούς σας για μεγάλο χρονικό διάστημα; Ένας καλός κανόνας είναι να αλλάζετε το διάλυμα στη θήκη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης των φακών. Ωστόσο, θυμηθείτε να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή των φακών ή τις οδηγίες του οφθαλμίατρου σας, καθώς αυτές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους φακούς.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω οφθαλμικές σταγόνες αντί για διάλυμα φακών επαφής;

Όχι, οι οφθαλμικές σταγόνες και τα διαλύματα φακών επαφής είναι διαφορετικές ουσίες που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Αν και οι χρήστες φακών συχνά χρησιμοποιούν και τα δύο, δεν έχουν την ίδια χρήση. Τα διαλύματα φακών επαφής είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον καθαρισμό και την απολύμανση, ενώ οι οφθαλμικές σταγόνες χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση από συμπτώματα όπως η ξηροφθαλμία ή ο κνησμός και η ερυθρότητα.

Μπορώ να καθαρίσω τους φακούς επαφής χωρίς διάλυμα;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για τον καθαρισμό τους. Ο μόνος τρόπος για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε αποτελεσματικά τους φακούς σας είναι με διαλύματα από αξιόπιστους κατασκευαστές. Η χρήση νερού, σάλιου ή άλλων υγρών μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνα βακτήρια και υπολείμματα στους φακούς σας και να προκαλέσει ερεθισμούς ή μολύνσεις.

Τελικές σκέψεις από το Lentiamo

Η σωστή φροντίδα των φακών επαφής είναι σημαντική για τους φακούς και τα μάτια σας. Ο επικεφαλής οπτικός του Lentiamo, Jakub, προτείνει αυτόν τον οδηγό για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή και την όρασή σας καθαρή.

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα