Σύνδεση

Πώς να καθαρίσετε μια θήκη φακών επαφής

Ing. Petra Průchová

Ιατρικά ελεγμένο από Ing. Petra Průchová, Οπτομέτρης, στις 19/5/2023. Γράφτηκε από Lentiamo

Εάν φοράτε φακούς επαφής, γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να διατηρείτε μια υγιεινή ρουτίνα φροντίδας τους. Γνωρίζατε ότι ο σωστός καθαρισμός της θήκης των φακών επαφής μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μακροζωία και τη καθαρότητα τους;

Είτε μαθαίνετε πώς να καθαρίζετε τη θήκη φακών επαφής για πρώτη φορά είτε χρειάζεστε μια υπενθύμιση, οι ειδικοί οπτικοί του Lentiamo σας ενημερώνουν. Μάθετε γιατί και πότε πρέπει να καθαρίζετε τη θήκη σας και διαβάστε παρακάτω τα έξι βασικά βήματα που αφορούν τη φροντίδα της!

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε τη θήκη των φακών επαφής σας

Οι θήκες μπορούν να συσσωρεύσουν βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς με την πάροδο του χρόνου, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μεταφερθούν στους φακούς επαφής σας και ενδεχομένως να προκαλέσουν ερεθισμό ή μόλυνση. Ο καθαρισμός της θήκης φακών επαφής είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καλής υγιεινής και της φροντίδας τους. Ο τακτικός καθαρισμός της θήκης των φακών σας με ένα διάλυμα φακών επαφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων και να διατηρήσει τα μάτια σας υγιή.

Πώς να καθαρίσετε μια θήκη φακών επαφής

κενή θήκη φακών επαφής ανοιχτή σε λευκό τραπέζι

Ενώ γνωρίζουμε ότι ο καθαρισμός των φακών επαφής γενικά αποτελεί κρίσιμο μέρος της φροντίδας τους, ο σωστός καθαρισμός είναι εξίσου σημαντικός. Ο καθαρισμός της θήκης σας είναι απλός και απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία. Θα πρέπει να την πλένετε τακτικά και σχολαστικά χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα πολλαπλών χρήσεων. Τα αλατούχα ή λιπαντικά διαλύματα δεν θα καθαρίσουν και δεν θα απολυμάνουν σωστά τις θήκες.

Έτοιμοι να ξεκινήσετε; Μάθετε πώς να καθαρίζετε μια θήκη φακών επαφής ακολουθώντας αυτά τα εύκολα βήματα:

  1. Πλύνετε τα χέρια σας – Καθαρίστε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν πιάσετε τη θήκη των φακών επαφής. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων.
  2. Στεγνώστε τα χέρια σας – Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα χωρίς χνούδια για να στεγνώσετε εντελώς τα χέρια σας μετά το πλύσιμο.
  3. Αδειάστε το διάλυμα – Αδειάστε το παλιό διάλυμα από τη θήκη των φακών επαφής και απορρίψτε το.
  4. Ξεπλύνετε τη θήκη – Ξεπλύνετε τη θήκη των φακών επαφής με φρέσκο διάλυμα για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.
  5. Στεγνώστε τη θήκη με αέρα – Ανακινήστε ελαφρά την θήκη μέχρι να σιγουρευτείτε πως είναι εντελώς άδεια και αφήστε τη να στεγνώσει εντελώς στον αέρα. Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτήρα μαλλιών ή άλλης πηγής θερμότητας για να τη στεγνώσετε.
  6. Αποθηκεύστε τους φακούς σας  Μόλις η θήκη σας στεγνώσει εντελώς, αποθηκεύστε τους φακούς ως συνήθως με φρέσκο διάλυμα φακών επαφής.

Σημαντικοί κανόνες καθαρισμού της θήκης φακών επαφής

  • Μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για να καθαρίσετε τη θήκη των φακών επαφής. Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις.
  • Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλα καθαριστικά για να καθαρίσετε τη θήκη σας. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη θήκη και να καταστήσουν πιο δύσκολο τον καθαρισμό της.
  • Μην αποθηκεύετε τη θήκη φακών επαφής σε περιβάλλον με υγρασία. Η υγρασία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Μην βράσετε τη θήκη φακών επαφής.
  • Μην τοποθετείτε τη θήκη φακών επαφής στο πλυντήριο πιάτων.
  • Μην χρησιμοποιείτε οινόπνευμα για τον καθαρισμό της θήκης των φακών επαφής.
Μπορεί να δείτε κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο που προτείνουν να βράσετε τις θήκες φακών επαφής σε νερό ή να βάλετε τις θήκες στο πλυντήριο πιάτων. Το νερό μπορεί να μεταδώσει επιβλαβή βακτήρια στις θήκες και τους φακούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης. Για να διατηρήσετε τα μάτια σας ασφαλή, μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό για να καθαρίσετε μια θήκη φακών, ακόμη και αν το νερό είναι βρασμένο.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη θήκη των φακών;

θήκη φακών επαφής και ένας φακός επαφής σε λευκό τραπέζι

Η θήκη των φακών επαφής πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση. Μεταξύ των καθαρισμών, φροντίστε να διατηρείτε τη θήκη ανοιχτή και μακριά από νερό και άλλους μολυσματικούς παράγοντες. Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκο διάλυμα για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των φακών επαφής.

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τη θήκη;

It's important to replace your case once every three months. Keeping cases longer than this can lead to eye irritation and bacteria build-up in the case.

Χρήσιμη συμβουλή: Μειώστε τα απορρίμματά σας και διατηρήστε τα μάτια σας υγιή! Δείτε τους 10 τρόπους για να επαναχρησιμοποιήσετε τη θήκη των φακών επαφής σας στο blog τώρα.

Τελικές σκέψεις από το Lentiamo

Η φροντίδα της θήκης των φακών επαφής σας μπορεί να ωφελήσει την όραση και την υγεία των ματιών σας. Έχετε κατά νου αυτές τις χρήσιμες συμβουλές την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε ή θα αντικαταστήσετε τη θήκη σας. Θυμηθείτε να δώσετε προτεραιότητα στη ρουτίνα φροντίδας των φακών και της θήκης σας για να βλέπετε καθαρά και άνετα.

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα