Σύνδεση

Κούραση των ματιών: Αιτίες & πώς να τη σταματήσετε

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 31/1/2024. Γράφτηκε από Lentiamo

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι η σύσπαση των ματιών

Η σύσπαση των ματιών είναι μια ακούσια μυϊκή σύσπαση των μυών των βλεφάρων του δεξιού ή του αριστερού ματιού. Συνήθως αφορά μόνο το ένα μάτι κάθε φορά. Μπορεί να επηρεάσει τόσο το άνω όσο και το κάτω βλέφαρο. Πολύ σπάνια η σύσπαση αφορά και τα δύο μάτια ταυτόχρονα.

Η κατάσταση αυτή είναι επίσης γνωστή ως μυοκυνδυμία, βλεφαρόσπασμος, ψευδοϊνιδώσεις ή μυοκλονίες των βλεφάρων.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους συσπάσεων των ματιών, τις πιο συχνές αιτίες και να λάβετε συμβουλές από τους ειδικούς του Lentiamo.

Πόσο φυσιολογική είναι η σύσπαση των ματιών;

Τις περισσότερες φορές η σύσπαση των βλεφάρων είναι ακίνδυνη. Συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού ή ιατρικού προβλήματος. Το τίναγμα των ματιών ή οι ήπιοι σπασμοί των βλεφάρων είναι πολύ συνηθισμένοι και συμβαίνουν στους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή.

Γενικά, πρόκειται για μια προσωρινή ενόχληση που δεν απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με οφθαλμικές παθήσεις όπως επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα, γλαύκωμα ή εκδορές του κερατοειδούς. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υποδηλώνει πιο σοβαρές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, ιογενή εγκεφαλίτιδα ή έκθεση σε τοξικές ουσίες. Ευτυχώς, τέτοια περιστατικά είναι σπάνια.

Τύποι συσπάσεων των ματιών

Μυοκυμία — επίμονοι και ανεπαίσθητοι σπασμοί που επηρεάζουν κυρίως το κάτω βλέφαρο. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος συσπάσεων των ματιών. Είναι συνήθως προσωρινή και υποχωρεί χωρίς θεραπείες.

Καλοήθης ιδιοπαθής βλεφαρόσπασμος — χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μη φυσιολογικών βλεφαρισμών ή σπασμών των βλεφάρων. Τυπικά, η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται αμφίπλευρα. Πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική διαταραχή.

Σπασμός μισού προσώπου — μια νευρομυϊκή διαταραχή που εκδηλώνεται ως επαναλαμβανόμενες και ακούσιες συσπάσεις των μυών του προσώπου στη μία πλευρά του προσώπου. Πρόκειται για μια πιο σοβαρή πάθηση που μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα που σχετίζονται με συσπάσεις των ματιών

Συνήθη συμπτώματα είναι το επαναλαμβανόμενο ανοιγοκλείσιμο των ματιών, αίσθηση παλλόμενης κόρης, συσπάσεις ή πτερυγισμός του βλεφάρου του αριστερού ή του δεξιού ματιού. Μερικές φορές η δυσφορία συνοδεύεται επίσης από θολή όραση, αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, ευαισθησία στο φως και ερεθισμό των ματιών.

άτομο με καταπόνηση των ματιών

Τα συνήθη συμπτώματα των συσπάσεων των ματιών περιλαμβάνουν:

  • Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι
  • Κόπωση των ματιών
  • Δακρύρροια
  • Ξηροφθαλμία
  • Κόκκινο μάτι
  • Θολή όραση
  • Μειωμένη οπτική οξύτητα
  • Φωτοφοβία
  • Οφθαλμική ένταση ή πόνος

Γιατί συσπάται το μάτι μου;

Οι συσπάσεις των ματιών και των βλεφάρων είναι συνήθως ιδιοπαθείς, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για προσωρινές διαταραχές άγνωστης προέλευσης. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά κοινά εναύσματα που συνδέονται αρκετά συχνά με το τίναγμα (σπασμούς) των ματιών. Το στρες είναι η πιο συχνή αιτία, καθώς το σώμα προσπαθεί να διαχειριστεί τη νευρική ένταση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, καλίου και μαγνησίου συνδέεται επίσης συχνά με συσπάσεις των ματιών. Όταν έχουμε έλλειψη αυτών των ουσιών, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουμε μυϊκούς σπασμούς, κράμπες σε διάφορα σημεία του σώματος και κούραση.

 

Συνήθεις αιτίες συσπάσεων των ματιών:

  • Κακή διαχείριση του ψυχοφυσικού στρες
  • Προβλήματα όρασης όταν δεν διορθώνονται σωστά
  • Υπερβολική κόπωση ή καταπόνηση των ματιών
  • Έλλειψη ύπνου ή μεγάλες περιόδους αϋπνίας
  • Παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων
  • Ρύπανση, αέρας
  • Κακή διατροφή και διατροφικές ελλείψεις
  • Ξηρά μάτια, που μερικές φορές σχετίζονται με φακούς επαφής
  • Κατάχρηση καφεΐνης, καπνίσματος, αλκοόλ και άλλων διεγερτικών ουσιών
  • Ερεθισμός του κερατοειδούς, πρόσφατη επιπεφυκίτιδα, αλλεργίες

Πώς να σταματήσω τις συσπάσεις των ματιών;

Κανονικά, ο εντοπισμός και η εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν το τικ των ματιών, ή η απαλλαγή από κάποιες κακές συνήθειες είναι αρκετή για να απαλλαγείτε από αυτή την ενοχλητική ταλαιπωρία.

Ξεκούραση για το μάτι

Η καταπόνηση των ματιών είναι μια σημαντική αιτία των σπασμών των βλεφάρων. Αποφύγετε να περνάτε πολύ χρόνο μπροστά σε ψηφιακές οθόνες και κάντε διαλείμματα κάθε 20 λεπτά για να ξεκουράζετε την όρασή σας. Η χρήση γυαλιών μπλε φωτός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των ματιών. Εάν η ανάγνωση απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η συνταγή σας πρέπει να ενημερωθεί. Τέλος, θυμηθείτε να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες UV μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών.

Διαχείριση του άγχους και καλύτερος ύπνος

Το άγχος και η κούραση είναι συχνά η αιτία των συσπάσεων των ματιών. Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου η επιβράδυνση του ρυθμού της καθημερινής σας ρουτίνας ή η ενασχόληση με πρακτικές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές.

Υγιεινότερη διατροφή

Η κατανάλωση λιγότερης καφεΐνης, αλκοόλ και άλλων διεγερτικών ουσιών μπορεί να βοηθήσει κατά των συσπάσεων των ματιών. Αυτές οι ουσίες μπορεί να διεγείρουν υπερβολικά το νευρικό σύστημα και έτσι να προκαλέσουν σπασμούς των βλεφάρων. Τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Η μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης Β12, μαγνησίου, καλίου και ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της μυϊκής έντασης. Εάν η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών δεν είναι αρκετή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα συμπληρώματα που θα βοηθήσουν ενάντια σε πιθανές ελλείψεις.

Ασκήσεις ματιών και μασάζ

Καθώς η σύσπαση των ματιών προκαλείται συχνά από μυϊκή ένταση, μια καλή μέθοδος είναι να αφιερώνετε λίγα λεπτά την ημέρα για να κάνετε ασκήσεις και μασάζ στα μάτια. Μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω ρουτίνα στο σύνολό της ή μόνο μερικά από τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω.

  1. Προθέρμανση: Ξεκινήστε τρίβοντας έντονα τις παλάμες σας μεταξύ τους μέχρι να τις αισθανθείτε ζεστές. Στη συνέχεια, τοποθετήστε απαλά τις ζεστές παλάμες σας πάνω από τα κλειστά μάτια σας, αφήνοντας τη θερμότητα να εισχωρήσει. Αυτή η τεχνική προθέρμανσης βοηθά στη χαλάρωση των μυών των ματιών και τους προετοιμάζει για τις επόμενες ασκήσεις.
  2. Ανοιγοκλείσιμο ματιών: Αυτό βοηθά στη λίπανση των ματιών και στη μείωση της ξηρότητας. Καθίστε αναπαυτικά και ανοιγοκλείστε γρήγορα τα μάτια σας για 20 δευτερόλεπτα, εξασφαλίζοντας ότι τα μάτια σας κλείνουν πλήρως με κάθε ανοιγοκλείσιμο. Στη συνέχεια, κρατήστε τα μάτια σας κλειστά για 20 δευτερόλεπτα, αφήνοντάς τα να ξεκουραστούν.
  3. Κύλιση ματιών: Βελτιώνει την ευελιξία των μυών των ματιών και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Ξεκινήστε κοιτάζοντας ευθεία μπροστά και κυλήστε αργά τα μάτια σας προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Ολοκληρώστε έναν πλήρη κύκλο, στη συνέχεια αντιστρέψτε την κατεύθυνση και κυλήστε τα μάτια σας με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.
  4. Μετατόπιση της εστίασης: Βοηθά στην ενίσχυση του συντονισμού και της ευελιξίας των ματιών. Επιλέξτε ένα αντικείμενο σε απόσταση αναπνοής και εστιάστε σε αυτό για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, μετατοπίστε το βλέμμα σας σε ένα αντικείμενο σε απόσταση, αφήνοντας τα μάτια σας να προσαρμοστούν. Εναλλάσσετε μεταξύ του κοντινού και του μακρινού αντικειμένου, εστιάζοντας στο καθένα για λίγα δευτερόλεπτα.
  5. Μασάζ: Χρήσιμο για την απελευθέρωση της μυϊκής έντασης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την προώθηση της χαλάρωσης. Κάντε μασάζ στους κροτάφους με κυκλικές κινήσεις ή χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων σας για να κάνετε απαλό μασάζ από τις πλευρές της μύτης σας προς τους κροτάφους.

Ενυδάτωση για τα μάτια και το σώμα

Η διατήρηση της κατάλληλης ενυδάτωσης μπορεί επίσης να ανακουφίσει τις συσπάσεις των ματιών. Για την ανακούφιση της ξηροφθαλμίας μπορούν να εφαρμοστούν λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες. Υπάρχουν επίσης ειδικές οφθαλμικές σταγόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με φακούς επαφής. Και μην ξεχνάτε ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας θα βοηθήσει τόσο κατά της ξηροφθαλμίας όσο και κατά των συσπάσεων των ματιών.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Η σύσπαση των ματιών σπάνια γίνεται σοβαρό ζήτημα. Αν αναρωτιέστε πότε πρέπει να ανησυχείτε για το τικ των ματιών σας, δεν υπάρχει οριστική απάντηση. Οι γιατροί συμφωνούν ότι μπορεί να αξίζει τον κόπο να πάτε για έλεγχο αν η ενόχληση επιμένει με συχνότητα για περισσότερο από ένα μήνα ή αν αφορά και τα δύο μάτια ταυτόχρονα.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι: εάν οι τακτικοί ελαφροί σπασμοί συνοδεύονται συχνά από άλλα σημάδια, όπως τρέμουλο σε άλλα μέρη του προσώπου ή του σώματος. Χαμηλό βλέφαρο ή πλήρες κλείσιμο του βλεφάρου, καθώς και επίμονο πρήξιμο ή μη φυσιολογικές εκκρίσεις.

Η εμπειρία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα, αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο για τις κατάλληλες εξετάσεις και τη διάγνωση. Ένας ειδικός μπορεί να κάνει διάγνωση κατά τη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης.

Τελικές σκέψεις από οπτομέτρη του Lentiamo

Η ειδικός της Lentiamo, Eliška Malinová, Bc. μοιράζεται τις παρατηρήσεις της σχετικά με αυτό το θέμα:

Στην πρακτική μου ως οπτομέτρης, έχω αναγνωρίσει ότι η μυοκοιλότητα των ματιών, ή το τικ, είναι μια κοινή εμπειρία που ξεπερνάει τα κοινωνικά στρώματα και τις ηλικίες. Είναι μια υπενθύμιση ότι τα μάτια μας μπορούν να αντανακλούν το άγχος και τις πιέσεις της ζωής μας. Η συμβουλή μου προς τους ασθενείς με αυτό το πρόβλημα είναι η εξής: βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά, ακολουθήστε το καθεστώς κατανάλωσης αλκοόλ, συμπληρώστε βασικές βιταμίνες και μέταλλα στον οργανισμό σας και προσπαθήστε να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας. Σε περίπτωση που εργάζεστε όλη μέρα με υπολογιστή ή κινητές συσκευές, προμηθευτείτε προστατευτικά γυαλιά με φίλτρο κατά του μπλε φωτός. Συνήθως, το πρόβλημα αυτό θα υποχωρήσει από μόνο του μετά από λίγες ημέρες έως εβδομάδες. Εάν το πρόβλημα επιμένει για περισσότερο από 1 μήνα, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Πηγές

1. Brigham and Women’s Hospital, Eye Twitching
2. National Library of Medicine, Eyelid Myokymia

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

    Γράψε το πρώτο σχόλιο

    *Υποχρεωτικά πεδία

    Best selling προϊόντα