Μπορείτε να αποθηκεύσετε τους φακούς επαφής σε νερό;
Μπορεί να έχει συμβεί σε οποιονδήποτε που φοράει φακούς επαφής. Ξεμείνατε από υγρό καθαρισμού στις διακοπές σας. Δεν σφραγίσατε καλά το καπάκι και χύθηκε το υγρό. Ή πολύ απλά δεν παραγγείλατε αρκετές συσκευασίες και τώρα δεν μπορείτε να βρείτε πουθενά για να αγοράσετε.
Μήπως σκεφτήκατε ποτέ πως, εντάξει, για μία μόνο φορά, δεν θα συμβεί κάτι κακό αν χρησιμοποιούσατε νερό βρύσης; Μην το κάνετε.
Αντί να αφήσετε τους φακούς επαφής σε νερό βρύσης όλη τη νύχτα, καλύτερα να τους πετάξετε και να αγοράσετε καινούργιους.
Σας εξηγούμε λοιπόν γιατί δεν μπορείτε να βάλετε φακούς επαφής στο νερό, ακόμη και για λίγο.
1. Το νερό της βρύσης δεν έχει τις ιδιότητες ενός διαλύματος
- Δεν θα αφαιρέσει υπολείμματα, λιπαρά ή τις πρωτεϊνικές αποθέσεις από το φακό. Δεν είναι αποστειρωμένο. Ακόμα και το πιο καθαρό νερό βρύσης περιέχει επικίνδυνους ιούς, μύκητες και μικροοργανισμούς, εκ των οποίων ένας από τους πιο επικίνδυνες είναι ο acanthamoeba, για τον οποίο θα μιλήσουμε αργότερα.
- Το νερό της βρύσης μπορεί να είναι επιβλαβές για τους ίδιους τους φακούς – παρεμποδίζει την οσμωτική τους ισορροπία και οι φακοί επαφής που φυλάσσονται στο νερό συχνά αλλάζουν το σχήμα τους και μπορεί να μην ταιριάζουν στα μάτια πια.
- Το νερό δεν περιέχει λιπαντικά και συνεπώς δεν υγραίνει τους φακούς. Αυτό κάνει την χρήση φακών επαφής πολύ άβολη.
- Κερατίτιδα Acanthamoeba
Τι είναι το Acanthamoeba;
Καθώς προφέρετε A·can·tha·moe·ba, το acanthamoeba είναι ένα γένος αμοιβάδας που προκαλεί μια πολύ σοβαρή ασθένεια του κερατοειδούς που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Το Acanthamoeba είναι ένα μικρόβιο που είναι πολύ συνηθισμένο στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του νερού της βρύσης. Εκδηλώνεται με δύο μορφές: τον τροφοζωϊτη και την κύστη. Ο τροφοζωώτης είναι λοίμωξη που μπορεί να μετατραπεί σε κύστη και να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι τροφοζωίτες και οι κύστες μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια των φακών επαφής σας και στη συνέχεια να μολύνουν το μάτι σας. Θα μπορούσε να επηρεάσει τον καθέναν. Ωστόσο, το 80–90% των ασθενών είναι χρήστες φακών επαφής. Το Acanthamoeba είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να υπομείνει ακόμη και θερμοκρασίες πάνω από 100 βαθμούς για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταστραφεί με το βράσιμο. Το Acanthamoeba συνήθως εμφανίζετε σε περιβάλλον ζεστό και υγρό.
Το Acanthamoeba βρίσκετε παντού στο σπίτι
Το Acanthamoeba ευδοκιμεί μέσα σε σωλήνες ύδρευσης ή οπουδήποτε υπάρχει ασβέστης, για παράδειγμα στις βρύσες – Η τραχιά επιφάνεια των αποθέσεων είναι το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για το acanthamoeba. Το ζεστό νερό (μπορεί να περιέχει μικροοργανισμούς) είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνο από το κρύο. Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο το acanthamoeba; Όταν έρθει σε επαφή με τα μάτια, μπορεί να προκαλέσει κερατίτιδα acanthamoeba, μια ασθένεια που μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα (μέχρι και τύφλωση). Αυτό μπορεί να συμβεί πιο εύκολα από ό, τι νομίζετε – εάν το acanthamoeba έρθει σε επαφή με το φακό, θα κάτσει άνετα πάνω στην επιφάνεια του. Τότε το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικροσκοπικό σκίσιμο-βλάβη του κερατοειδούς (για παράδειγμα, καθώς τοποθετείται ο φακός στην επιφάνεια του ματιού), και η πόρτα σε μια νέα λοίμωξη έχει ανοίξει.
Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα;
Το Acanthamoeba προσβάλλει τον κερατοειδή, ο οποίος δεν περιέχει φλέβες και είναι λιγότερο ικανός να αντιδράσει από άλλα όργανα. Θα προκαλέσει μικρές κηλίδες στην επιφάνεια. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να διεισδύσει στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι:
- Σοβαροί πονοκέφαλοι
- Υπερβολικά δάκρυα
- Πρήξιμο
- Ερεθισμός των ματιών
- Ευαισθησία
Η περίοδος επώασης είναι περίπου δύο εβδομάδες. Η διαδικασία επούλωσης είναι μεγάλη και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Ακόμη και μετά την επούλωση, το μάτι είναι συχνά πιο αδύναμο και σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κερατίτιδα acanthamoeba, κρατήστε ένα ζευγάρι των φακών που φορούσατε για να το δείξετε στον γιατρό σας, καθώς και την θήκη που τους είχατε φυλάξει μέσα.
Τώρα άρχισα να ανησυχώ. Πώς μπορώ να τα αποτρέψω όλα αυτά;
Μην φοβάστε. Ακολουθήστε μερικούς απλούς κανόνες και μπορείτε να αφήσετε όλες τις ανησυχίες σας πίσω – ο κανόνας Ποτέ νερό βρύσης αντί για διάλυμα είναι ο πιο σημαντικός.
Γενικοί κανόνες
• Μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για να
ξεπλύνετε τους φακούς επαφής ή την θήκη
σας.
• Οι φακοί επαφής πρέπει πάντα να
καθαρίζονται με τη μέθοδο τρίψτε και
ξεπλύνετε.
• Ποτέ μην
ξανά γεμίζετε ένα παλιό διάλυμα σε μια
θήκη με νέο.
• Μην ξεχνάτε την αντικατάσταση της
παλαιάς θήκης κάθε τρεις μήνες.
• Και όταν είναι να πάτε για κολύμπι, είτε
στη θάλασσα, είτε στο ποτάμι, είτε στη λίμνη,
χρησιμοποιήστε ημερήσιους φακούς επαφής
και πετάξτε τους στο τέλος της ημέρας.
Τι υγρό θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω όταν θέλω να φυλάξω τους φακούς επαφής μου και μου τελείωσε το υγρό καθαρισμού που είχα;
Στην περίπτωση αυτή, η μόνη επιλογή που έχετε είναι να τους πετάξετε.
Μπορώ να αποθηκεύσω τους φακούς επαφής μου σε θήκη με υγρό από οφθαλμικές σταγόνες;
Όχι, οι οφθαλμικές σταγόνες δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες απολύμανσης, δεν προορίζονται για το σκοπό αυτό.
Το Solunate Multi-Purpose είναι σίγουρα μία καλή λύση για τον καθαρισμό των φακών επαφής.