Γλαύκωμα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες
Πιθανότατα να είστε εξοικειωμένοι με τον καταρράκτη, μια πολύ γνωστή ασθένεια των ματιών. Ξέρετε όμως τι είναι το γλαύκωμα ή μήπως επηρεάζεστε εσείς οι ίδιοι; Διαβάστε περισσότερα για αυτό εδώ.
Τι είναι το γλαύκωμα και τι το προκαλεί;
Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια του ματιού. Μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες, αλλά συχνά προκαλείται από υψηλή πίεση στο μάτι ή διαταραγμένη παροχή αίματος στο μάτι. Κατά τη διάρκεια της νόσου, μπορεί να συμβεί βλάβη στο οπτικό νεύρο που είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Το γλαύκωμα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες των ματιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα αίτια του γλαυκώματος ποικίλλουν, αλλά η ασθένεια προκαλείται συχνότερα από υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.
Η ενδοφθάλμια πίεση εμφανίζεται στους θαλάμους του οφθαλμού που είναι γεμάτοι με υδατικό υγρό. Το υδατικό υγρό, το οποίο ρέει μεταξύ του φακού και του κερατοειδούς, παράγεται στο ακτινωτό σώμα του ματιού. Από εκεί ρέει από τον οπίσθιο θάλαμο του ματιού στον πρόσθιο θάλαμο και στη συνέχεια φεύγει από τους θαλάμους του ματιού μέσω του λεγόμενου καναλιού του Schlemm.
Είναι μια συνεχής διαδικασία που τροφοδοτεί τον φακό και τον κερατοειδή με σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Σε ένα υγιές μάτι, αυτή η κυκλοφορία εξασφαλίζει σταθερή πίεση με φυσιολογικές τιμές μεταξύ 10 και 21 mmHg. Ωστόσο, εάν η κυκλοφορία διαταραχθεί ή το υδατοειδές υγρό δεν μπορεί να αποστραγγιστεί πλήρως, αυτό οδηγεί σε αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση με τιμές από 24 mmHg.
Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις νευρικές ίνες του οπτικού νεύρου. Όσο πιο ανθεκτικό είναι το οπτικό σας νεύρο, τόσο μικρότερη είναι η βλάβη.
Η παροχή αίματος στο οπτικό νεύρο είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν εάν το μάτι σας είναι ευαίσθητο στο γλαύκωμα ή όχι. Εάν η παροχή αίματος είναι καλή, μπορεί να γίνει ανεκτή υψηλή ενδοφθάλμια πίεση. Το γλαύκωμα μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί και με φυσιολογική πίεση στα μάτια ως αποτέλεσμα κακής κυκλοφορίας του αίματος. Εάν είναι ανεπαρκής, τα νευρικά κύτταρα δεν τροφοδοτούνται με επαρκή θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.
Υπάρχουν και άλλες αιτίες γλαυκώματος, όπως δευτερογενείς βλάβες από φλεγμονή ή τραυματισμό. Σε λίγες περιπτώσεις, το γλαύκωμα μπορεί επίσης να είναι συγγενές ή να υπάρχει από τη γέννηση. Σε αυτή την περίπτωση, ονομάζεται δευτεροπαθές γλαύκωμα εάν προκαλείται από μια υπάρχουσα πάθηση.
Μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής εάν έχετε γλαύκωμα;
Ναι, τα άτομα με γλαύκωμα μπορούν να φορούν φακούς επαφής με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει ο γιατρός τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένοι τύποι οφθαλμικών σταγόνων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της πίεσης των ματιών που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με φακούς επαφής. Αυτοί οι τύποι οφθαλμικών σταγόνων απαιτούν ιατρική συνταγή, επομένως θα πρέπει να συζητήσετε αυτήν τη θεραπεία με το γιατρό σας.
Εάν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη χρήση φακών επαφής τακτικά παρά το γλαύκωμα, θα πρέπει να μπορείτε να τους φοράτε.
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι γλαυκώματος;
γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης, το οπτικό σας νεύρο υφίσταται βλάβη όχι από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση αλλά από διαταραχή της ροής του αίματος.
Με το γλαύκωμα κλειστής γωνίας η αποστράγγιση του υδατοειδούς υγρού εμποδίζεται, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας εμφανίζεται ξαφνικά και μπορεί να έχει επώδυνα συμπτώματα. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως κρίση γλαυκώματος.
Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι ο πιο κοινός τύπος και συχνά περνά απαρατήρητο από τον ασθενή. Λόγω της μπλοκαρισμένης εκροής του υδατικού υγρού, η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται και οδηγεί σε χρόνια υψηλή πίεση στο μάτι, η οποία βλάπτει αργά το οπτικό νεύρο.
Πώς επηρεάζει το γλαύκωμα την καθημερινότητα;
Όσο δεν υποφέρετε από σοβαρά συμπτώματα, θα μπορείτε να διαχειριστείτε την καθημερινή σας ζωή. Καθώς η βλάβη στο οπτικό νεύρο γίνεται πιο έντονη, η όραση μπορεί να επηρεαστεί, όπως φαίνεται στις παραπάνω εικόνες. Η εικόνα Α αντιπροσωπεύει τη φυσιολογική όραση ενώ η εικόνα Β απεικονίζει τι μπορεί να δει κάποιος με το γλαύκωμα.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το γλαύκωμα αυξάνονται καθώς η όραση επιδεινώνεται. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται παραπάτημα ενώ περπατάτε και η ικανότητα να συνεχίσετε την οδήγηση θα είναι περιορισμένη ή αδύνατη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εξαρτώνται από πρόσθετη βοήθεια. Δυστυχώς, ο φόβος της ολικής απώλειας της όρασης μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικός.
Ποια είναι τα συμπτώματα του γλαυκώματος;
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του γλαυκώματος. Τα άτομα συχνά δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γλαύκωμα μπορεί να παρατηρηθεί χρόνια αργότερα μόνο μετά την εμφάνιση προβλημάτων όρασης όπως μαύρες κηλίδες ή σκούρο πέπλο στην άκρη του οπτικού πεδίου. Όσο πιο σοβαρό είναι το γλαύκωμα, τόσο μικρότερο γίνεται το οπτικό σας πεδίο. Το γλαύκωμα χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση. Μετά από αυτό, δεν είναι πλέον δυνατή η αποκατάσταση της όρασης.
Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να προκαλέσει κρίση γλαυκώματος. Αυτό συχνά συνδέεται με οξεία οπτική διαταραχή, έντονους πονοκεφάλους, ναυτία ή κοκκινισμένα μάτια. Η κρίση γλαυκώματος είναι επείγουσα ανάγκη και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από οφθαλμίατρο. Για να περιοριστεί η πορεία της απώλειας του οπτικού πεδίου, είναι απαραίτητες οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο. Θα σας μυήσουν στις διάφορες θεραπείες.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για τη βλάβη που προκαλείται από το γλαύκωμα, αλλά η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να περιορίσει τη βλάβη και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Επομένως, καλό είναι να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας από έναν ειδικό.
Ακόμη και πριν εμφανίσετε συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει γλαύκωμα και να ξεκινήσει αμέσως τη θεραπεία. Σε κάθε εξέταση ρουτίνας, θα μετράται η οπτική σας οξύτητα και η ενδοφθάλμια πίεση και θα ελέγχεται το οπτικό σας πεδίο. Εάν υπάρχει υποψία γλαυκώματος, θα εξεταστεί και το οπτικό σας νεύρο. Χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, όπως μια σχισμοειδή λάμπα, ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να εξετάσει προσεκτικότερα το οπτικό σας νεύρο. Θα μπορούν να πουν πόσο έχει προχωρήσει το γλαύκωμά σας μετά την εξέταση.
Εάν η ενδοφθάλμια πίεση είναι αυξημένη, ελέγχεται και η γωνία του θαλάμου. Εάν διαταραχθεί η εκροή του υδατοειδούς υγρού, χρησιμοποιούνται συχνά οφθαλμικές σταγόνες. Εάν η φαρμακευτική αγωγή και οι οφθαλμικές σταγόνες δεν παράγουν επαρκές αποτέλεσμα, οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να ομαλοποιήσουν ξανά την εκροή του υδατοειδούς υγρού. Η θεραπεία με λέιζερ ή η χειρουργική επέμβαση δημιουργεί ένα πρόσθετο κανάλι εκροής για το υδατοειδές υγρό ή διευρύνει το υπάρχον κανάλι. Η ομαλοποίηση της πίεσης ανακουφίζει το οπτικό νεύρο, καθυστερώντας ή σταματώντας έτσι τη σταδιακή απώλεια της όρασης.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για γλαύκωμα;
Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από γλαύκωμα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο:
- Σοβαρά αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση
- Προχωρημένη ηλικία
- Οικογενειακό ιστορικό
- Μυωπία
- Διαβήτης
- Ασθένειες του κυκλοφορικού
Διαβάστε περισσότερα
Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε τον οδηγό για τις οφθαλμικές παθήσεις, για να ενημερωθείτε για θέματα όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Πηγές:
Woche des Sehens, https://www.woche-des-sehens.de/…deutschland/#c502
Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206382/