Σύνδεση

Φακοί επαφής υδρογέλης vs φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Jakub Odcházel, DiS.

Ιατρικά ελεγμένο από Jakub Odcházel, DiS., Επικεφαλής οπτικός, στις 4/6/2019. Γράφτηκε από Lentiamo

Κάθε χρήστης φακών επαφής – ειδικά εκείνοι που πάσχουν από ξηροφθαλμία σε κάποιο σημείο πρέπει να αντιμετωπίσει ερωτήματα όπως – „Ποιο είναι το καλύτερο υλικό για φακούς επαφής;“

  • “Πόσο σημαντική είναι η περιεκτικότητα σε νερό στους φακούς επαφής;”
  • “Πρέπει να επιλέξω φακούς επαφής υδρογέλης ή σιλικόνης-υδρογέλης;”
  • “Ποιο υλικό είναι το καλύτερο για τα ευαίσθητα μάτια μου;”

Και η λίστα ερωτήσεων συνεχίζεται.

Λαμβάνουμε καθημερινά τα ερωτήματά σας σχετικά με αυτό το θέμα, γι' αυτό αποφασίσαμε να τα συγκεντρώσουμε σε αυτό το άρθρο και να τα δημοσιοποιήσουμε σε εσάς.

Τι είδους μαλακοί φακοί επαφής υπάρχουν;

Σήμερα οι περισσότεροι φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι είτε από υλικό υδρογέλης είτε από σιλικόνη-υδρογέλη.

Και τα δύο υλικά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας εξερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά και τις διαφορές μεταξύ των φακών επαφής υδρογέλης καιτων φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης.

Φακοί επαφής υδρογέλης

Οι φακοί επαφής υδρογέλης κατασκευάζονται από υλικά που μοιάζουν στο πλαστικό, περιέχουν νερό και ονομάζονται υδρογέλες. Αυτοί οι φακοί είναι πολύ λεπτοί και εύκαμπτοι και προσαρμόζονται στη μορφή της εμπρόσθιας επιφάνειας του ματιού.

Οι φακοί επαφής υδρογέλης πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, κάνοντας τους φακούς επαφής πολύ πιο δημοφιλείς λόγω της μεγάλης άνεσής τους.

Όταν πρόκειται για ξηρά ευαίσθητα μάτια, το υλικό υδρογέλης – χάρη στη μοναδική βιοσυμβατότητά του με το ανθρώπινο μάτι – είναι συχνά η κατάλληλη επιλογή.

Μια πρόσφατη μελέτη που συνέκρινε τους φακούς επαφής υδρογέλης με φακούς σιλικόνης-υδρογέλης 1 σημείωσε, σε μερικές περιπτώσεις, μια σύνδεση μεταξύ της παρουσίας σιλικόνης με την εμφάνιση των αλλεργιών στα μάτια.

Το μειονέκτημα αυτών των φακών επαφής εμφανίζεται όταν το νερό σταδιακά εξατμίζεται από τους φακούς (π.χ. μετά από πολλές ώρες χρήσης ή όταν φοριούνται σε περιβάλλον με δύσκολες συνθήκες) καθιστώντας το υλικό λιγότερο άνετο.

Πλεονεκτήματα

  • Μεγάλη άνεση και ανθεκτικότητα
  • Πολύ βιοσυμβατό με το ανθρώπινο μάτι
  • Κατάλληλο για ευαίσθητα μάτια

Μειονεκτήματα

  • Χαμηλότερη διαπερατότητα οξυγόνου
  • Λιγότερο άνετοι μετά από πολλές ώρες χρήσης
  • Λιγότερο ελαστικοί από τους φακούς σιλικόνης-υδρογέλης

Φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης

Οι φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης είναι ένας προηγμένος τύπος μαλακών φακών επαφής που είναι πιο πορώδης από τους συνηθισμένους φακούς υδρογέλης και επιτρέπει ακόμη περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στον κερατοειδή χιτώνα. Πρωτοεμφανίστηκε το 2002 και είναι ένας συνδυασμός σιλικόνης και υδρογέλης και στον οποίο ο κατασκευαστής μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του οξυγόνου, ακόμη και με χαμηλή ποσότητα νερού. Οι σύγχρονοι φακοί επαφής σιλικόνης – υδρογέλης έχουν ως εκ τούτου το πλεονέκτημα μιας υψηλότερης διαπερατότητας οξυγόνου, η οποία μειώνει τον κίνδυνο υποξίας των ματιών2. Αυτή η λειτουργία τους καθιστά εξαιρετική επιλογή για εκτεταμένη χρήση. Το μειονέκτημα αυτών των φακών επαφής, όμως, είναι το χαμηλότερο επίπεδο περιεκτικότητας νερού και η τάση συλλογής περισσότερων καταθέσεων φακών επαφής.

Πλεονεκτήματα

  • Υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου
  • Μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την υποξία
  • Επιτρέπουν εκτεταμένη χρήση

Μειονεκτήματα

  • Λιγότερο άνετοι στα ευαίσθητα μάτια
  • Συλλογή περισσότερων καταθέσεων
  • Δεν είναι κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη σιλικόνη

Ψάχνετε τους σωστούς φακούς επαφής για εσάς;

Μια μεγάλη γκάμα φακών υψηλής ποιότητας σας περιμένει στο Lentiamo!

Κορυφαίοι κατασκευαστές σας προσφέρουν μια ευρεία γκάμα από ημερήσιους και μηνιαίους φακούς σιλικόνης-υδρογέλης, συνεχούς χρήσης και με UV ή blue light φίλτρα.

Αγοράστε φακούς επαφής

Συμπερασματικά, ποιο είναι το καλύτερο υλικό για φακούς επαφής;

Όπως θέλουμε να τονίζουμε και στους πελάτες μας, δεν μπορεί να γίνει λόγος για „τα καλύτερα υλικά φακών επαφής στην αγορά“. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να προσέξετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τα δικά σας μάτια. Μιλώντας και πάλι για τις διαφορές μεταξύ υδρογέλης και σιλικόνης-υδρογέλης,

Κανένας τύπος υλικών δεν έδειξε υπεροχή στην άνεση και τα ποσοστά των ανεπιθύμητων περιστατικών ήταν χαμηλά και στους δύο τύπους υλικού. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η επιλογή του υλικού είναι μια προτίμηση ασθενούς και γιατρού.3.

Κατόπιν αυτής της διευκρινίσεως, ο πρώτος κανόνας, όπως πάντα, είναι να συζητήσετε το θέμα με τον γιατρό σας. Όπως και κάθε μοντέλο φακών επαφής που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, έτσι και κάθε μάτι είναι διαφορετικό και με διαφορετικές ανάγκες. Και, φυσικά, μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν επιλέγετε ποιοτικούς φακούς επαφής είναι η ακριβής περιεκτικότητα σε νερό. Το νερό ενυδατώνει το φακό, τον κάνει πιο μαλακό και πιο άνετο.

Ας μιλήσουμε για την περιεκτικότητα νερού στους φακούς επαφής

Ανάλογα με την περιεκτικότητα νερού, οι φακοί επαφής μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα σημαίνει ελαφρώς διαφορετική ποιότητα στους φακούς επαφής. Εσείς γνωρίζετε σε ποια ομάδα ανήκουν οι δικοί σας φακοί επαφής;

  • Χαμηλή περιεκτικότητα νερού (έως 45%) – *φακοί επαφής σιλικόνης – υδρογέλης *, χρησιμοποιούνται ως φακοί επαφής που προορίζονται για εκτεταμένη χρήση. Έχουν σχεδόν 100% διαπερατότητα οξυγόνου.
  • Μεσαία περιεκτικότητα νερού (έως 60%) – φακοί επαφής υδρογέλης,κατάλληλοι για τους περισσότερους χρήστες.
  • Υψηλή περιεκτικότητα νερού (έως 90%) – φακοί επαφής υδρογέλης για πιο ευαίσθητα μάτια.

Περιεκτικότητα σε νερό και διαπερατότητα οξυγόνου (Dk/t)

Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, η αναλογία διαπερατότητας των φακών επαφής εξαρτάται άμεσα από την περιεκτικότητα τους σε νερό.

Διάγραμμα περιεκτικότητας νερού και διαπερατότητας οξυγόνου (Dk/t)
Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα νερού των φακών επαφής, τόσο πιο δύσκολο είναι για το οξυγόνο να φτάσει στον κερατοειδή όπου η επιφάνειά του χρειάζεται το ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Και το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως: Όσο περισσότερο το υλικό είναι διαπερατό από το οξυγόνο, τόσο λιγότερο νερό δεσμεύεται σε αυτό.

Ως εκ τούτου, αν οι φακοί επαφής σας είναι υγροί, θα είναι σίγουρα άνετοι και εύκολοι στην εφαρμογή.

Αλλά να έχετε ακόμα υπόψη ότι το νερό στεγνώνει σε λίγο χρόνο και εξατμίζεται από τους φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει η περίπτωση τα μάτια σας να γίνουν ξηρά.

Μπορεί να νιώσετε δυσφορία, καθώς και κνησμό και αίσθηση καψίματος. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί χρήστες επαφών επαφής πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα νερού τόσο το καλύτερο.

Για την ακρίβεια, όμως, η υγρασία δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζονται τα μάτια μας για να παραμείνουν υγιή. Τα μάτια μας χρειάζονται επίσης να αναπνεύσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ζητάτε πάντα τη βοήθεια ενός οφθαλμίατρου. Η περιεκτικότητα νερού και η διαπερατότητα οξυγόνου είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά. Είναι θέμα ισορροπίας.

Εάν αυτό που γράφτηκε παραπάνω ακούγεται „υπερβολικά θεωρητικό“, ρίξτε μια ματιά στον επόμενο πίνακα.

Διάγραμμα των φακών επαφής σύμφωνα με την περιεκτικότητα νερού και τη διαπερατότητα οξυγόνου (Dk/t)

Διάγραμμα των φακών επαφής σύμφωνα με την περιεκτικότητα νερού και τη διαπερατότητα οξυγόνου (Dk/t)



Εδώ μπορείτε να δείτε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς φακούς επαφής στην αγορά και τους βαθμούς τους σε περιεκτικότητα νερού / διαπερατότητα οξυγόνου. Ως χρήστης φακών επαφής, μπορεί να έχετε εμπειρία με έναν ή περισσότερους από αυτούς τους φακούς. Εδώ μπορείτε να συγκρίνετε εύκολα τα χαρακτηριστικά τους. Από τη θεωρία στην πράξη!

Φακοί επαφής υδρογέλης πρώτοι σε πωλήσεις

Lenjoy 1 day Comfort

Lenjoy 1 Day Comfort (30 φακοί)

Οι φακοί επαφής Lenjoy 1 day Comfort προσφέρουν εκπληκτική οπτική απόδοση, μεγάλης διάρκειας άνεση και βέλτιστη υγεία για τα μάτια χάρη στον ασφαιρικό σχεδιασμό. Βιολογικά συμβατή τεχνολογία ενυδάτωσης, αντιολισθητική επιφάνεια, UV προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και ανοιχτόχρωμη απόχρωση για ευκολότερο χειρισμό είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των φακών. Κατασκευασμένοι από Omafilcon, είναι σήμερα ένα από τα πιο κατάλληλα υλικά για το σύνδρομο ξηροφθαλμίας, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Lenjoy 1 Day Comfort

Φακοί επαφής σιλικόνης – υδρογέλης πρώτοι σε πωλήσεις

1-DAY Acuvue Moist

1-DAY Acuvue Moist

Οι φακοί επαφής 1-Day Acuvue Moist είναι ημερήσιοι φακοί επαφής που παρέχουν εκπληκτική άνεση και φρεσκάδα όλη τη διάρκεια της ημέρας χάρη στην τεχνολογία αποθήκευσης της υγρασίας που τους καθιστά εύκολους και άνετους στη χρήση.

Φακοί επαφής 1-DAY Acuvue Moist

Βρήκατε αυτό το θέμα ενδιαφέρον; Αφήστε μας ένα σχόλιο από κάτω ή μοιραστείτε το!


Πηγές:

Θες να είσαι από τους πρώτους που λαμβάνουν τα άρθρα και τις προσφορές μας;

Μην περιμένεις άλλο, κάνε εγγραφή τώρα!

Τα δικά σας σχόλια

  • Πετανιδου Β.

    Έχω αλλεργία στα μάτια και θέλω να φορέσω φακούς επαφής για τη μυωπία έχω ξηροφθαλμία και ένα αγγείο ερεθίζεται από το τρίψιμο των ματιών μπορώ να φορέσω φακούς ;

    Απάντηση
    • Lefteris Lentiamo.gr

      Αγαπητέ μας πελάτη,

      Για την περίπτωση της πάθηση και τους ερεθισμούς που επηρεάζουν την όραση σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας ώστε να προχωρήσει σε διεξοδικό έλεγχο για το αν θα μπορείτε να φοράτε και φακούς επαφής. Παθήσεις όπως αλλεργία ή ξηροφθαλμία δεν σας αποκλείουν απαραίτητα από την χρήση φακών επαφής.

      Απάντηση
  • Μιχαλης

    Καλησπέρα. Πολύ χρήσιμο το άρθρο παραπάνω. Κάνω χρήση σχεδόν καθημερινή τωρα και 20 χρονια σε φακούς επαφής. Και τα τελευταία χρόνια με ημερήσιους. Τελευταία πήρα τους daily aquacomfort plus. Και με δυσκολεύουν πολυ όταν τους βγάζω. Βεντουζωνουν. Χρήση 12 με 14ωρες χρήση. Τι φταιει;

    Απάντηση
    • Lefteris Lentiamo.gr

      Αγαπητέ μας πελάτη,


      Σύμφωνα με τα συμπτώματα που μας
      αναφέρατε θα λέγαμε πως ίσως η καμπυλότητα
      που επιλέξατε δεν είναι η σωστή για τα
      μάτια σας.


      Παρόλα αυτά μπορείτε πάντα μετά από μία
      επίσκεψη στον γιατρό σας να κάνετε την
      αντίστοιχη μέτρηση της καμπυλότητας των
      ματιών σας ώστε να είστε βέβαιος για την
      αγορά των φακών που θα επιλέξετε.


      Απάντηση
  • Βασιλική Χ.

    Μια πρόσφατη μελέτη που συνέκρινε τους φακούς επαφής υδρογέλης με φακούς σιλικόνης-υδρογέλης 1 σημείωσε, σε μερικές περιπτώσεις, μια σύνδεση μεταξύ της παρουσίας σιλικόνης με την εμφάνιση των αλλεργιών στα μάτια.
    Τι εννοεί με αυτό;

    Απάντηση
    • Antonia Lentiamo.gr

      Αγαπητέ μας πελάτη,


      Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη η
      σιλικόνη στους φακούς επαφής ενδέχεται να
      σχετίζεται με την εμφάνιση αλλεργιών στα
      μάτια, όμως μόνο σε μερικές περιπτώσεις.


      Απάντηση
  • Μπασουλα Ε.

    Θα ήθελα να με βοηθήσετε στην επιλογή φακών επαφής.θελω κάτι για πολλές ώρες που να αφήνει τα μάτια μου να αναπνέουν και να μη κοκκινίζουν.να έχουν καλό υλικό...

    Απάντηση
    • Lefteris Lentiamo.gr

      Αγαπητέ μας πελάτη,


      Θα πρέπει να κοιτάξετε σε φακούς επαφής με
      μεγάλη διαπερατότητα οξυγόνου. Την
      διαπερατότητα οξυγόνου μπορείτε να την
      βρείτε μέσα στην σελίδα του κάθε προϊόντος
      φακών επαφής. Αυτή μετράει πόσο οξυγόνο
      περνάει μέσα από το υλικό και φτάνει στην
      επιφάνεια του ματιού.


      Απάντηση

*Υποχρεωτικά πεδία

Best selling προϊόντα